logo-red-small

Mangelos nagrada

Otvoren poziv 2023

Remont – nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda i Fondacija “Ilija & Mangelos” iz Novog Sada raspisuju konkurs za Mangelos nagradu za 2023. godinu. Nagrada  se dodeljuje umetnicima mlađim od 35 godina za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad na umetničkoj sceni u Srbiji, a koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i delovanje.

Mangelos nagrada koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije – Dimitrija Bašičevića Mangelosa, jedinstven je podsticaj za mlade umetnike u domenu savremenog vizuelnog stvaralaštva i prilika za internacionalni razvoj karijere i susretanje sa različitim akterima njujorške i internacionalne umetničke scene. Deo je internacionalne mreže Young Visual Artists Awards (YVAA). 

Dobitnici ili dobitniku sledi studijski rezidencijalni boravak u Residency Unlimited u Njujorku u periodu jun-jul 2024. godine, kao i produkcija samostalne izložba ili rada po povratku. Za boravak u Njujorku obezbeđeni su: troškovi vize, puta, smeštaja i dnevnice, kao i mogućnost da se po sopstvenim predlozima, u dogovoru sa organizatorima iz SAD-a, sretne sa  galeristima, kustosima i drugim stručnjacima iz oblasti savremene vizuelne umetnosti. 

Uslovi učešća na konkursu

 • Na konkurs se mogu prijaviti umetnici i umetnice rođeni/e posle 31. decembra 1987. godine
 • Na konkurs se mogu prijaviti državljani/ke Republike Srbije, kao i umetnici/ce koji/e nisu državljani/ke Republike Srbije, ali čiji su umetnički razvoj/profesionalni angažman vezani za umetničku scenu u Srbiji
 • Kandidati i kandidatkinje treba da imaju najmanje tri godine profesionalnog/izlagačkog iskustva, a poželjno je da imaju završene najmanje osnovne studije
 • Umetnik/ca mora imati najmanje jedan umetnički rad realizovan tokom prethodne dve godine
 • Poznavanje engleskog jezika

Žiri

Žiri će izabrati do pet finalista/finalistkinja, koji će se u okviru zajedničke izložbe predstaviti pojedinačnim radovima. Žiri će sa finalistima obaviti intervjue, nakon čega sledi finalni krug žiriranja. Na otvaranju izložbe finalista biće zvanično proglašenje dobitnika/dobitnice nagrade. Odlučivanje se vrši na osnovu kvaliteta prijava, dosadašnjeg stvaralaštva, radova predstavljenih na izložbi finalista i intervjua. 

Žiri za 2023. godinu je u sastavu: Vladimir Bjeličić (nezavisni kustos i performer, Beograd), Simona Ognjanović (kustoskinja Muzej Jugoslavije, Beograd), Jovana Trifuljesko (nezavisna kustoskinja, Beograd), Albert Heta (umetnik, PhD istraživač, suosnivač Centra za savremenu umetnost Stacion, direktor edukativnog programa “Summer school as a school” i RRIPAK – mreža nezavisne kulture, Priština), Pavle Banović (umetnik, dobitnik Mangelos nagrade za 2022. godinu).

U razgovoru sa finalistima, članovima žirija će se pridružiti Melissa Bianca Amore (kustoskinja, likovna kritičarka i filozofkinja iz Njujorka).

Datumi

Otvoren poziv od 10. aprila do 15. maja.
Poziv je produžen do 19. maja 2023.

Prvi krug žiriranja obaviće se nakon 25. maja, a drugi krug i razgovor sa umetnicama/ima nakon 1. jula 2023. godine.

Otvaranje izložbe finalista i proglašenje dobitnice/dobitnika nagrade održaće se u galeriji Remont 06. jula 2023.godine.

Rezidencijalni boravak na Residency Unlimited (NYC): jun – jul 2024

Samostalna izložba u Beogradu ili produkcija novog rada: jesen 2024.

Prijava

Konkursni materijali podnose se putem Google formulara u 4 koraka. Ukratko, za prijavu je potrebno:

 • Osnovni podaci (ime, prezime, kontakt, godina rođenja, obrazovanje državljanstvo)
 • Kratka biografija na srpskom i engleskom jeziku (do 1500 karaktera)
 • Fotografija umetnice/ka (max. 300 dpi, 10 MB)
 • Motivaciono pismo (max 1 stranica A4, PDF, 1 MB) 
 • Portfolio (max. 30 stranica, PDF, 15 MB)
 • Izbor tri rada za online prezentaciju (opis na srpskom i engleskom jeziku do 2000 karaktera), foto-dokumentacija (po radu max. 3 fotografije, 300 dpi, 10 MB), video link)

Young Visual Artist Award

Wendy W. Luers, osnivačica i direktorka Fondacije za civilno društvo (Foundation for a Civil Society) je 1990. godine, zajedno sa predsednikom Vaclavom Havelom i grupom umetnika disidenata u Čehoslovačkoj, osnovala Nagradu Jindrich Chalupecky, sa idejom da se umetnicima/cama mlađim od 35 godina prizna umetnička izuzetnost i da im se omogući iskustvo boravka u SAD. Uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, Young Visual Artists Awards program razvijan je tokom godina kao međunarodna mreža sličnih nagrada, u koju su uključene: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija, Slovačka i Srbija. Residency Unlimited (RU) je organizator programa YVAA i domaćin rezidencijalnih boravaka u Njujorku od 2015. godine.

https://www.yvaawards.org/  

Residency Unlimited

Residency Unlimited (RU) je posvećen prezentaciji, produkciji i promociji savremene umetnosti kroz brojne aktivnosti u okviru rezidencijalnih i javnih programa. Lociran u Bruklinu, RU funkcioniše kao svojevrsni hub, dinamičan prostor u kome se organizuju susreti umetnika/ca, kustosa/kinja, art profesionalaca, izložbe, projekcije i diskurzivni programi. U saradnji sa institucijama, organizacijama i pojedincima/kama iz Njujorka, SAD i internacionalno, RU poslednjih nekoliko godina inicira i razvija različite vidove profesionalne podrške korisnicima/ama rezidencijalnog programa.

https://residencyunlimited.org