Mangelos nagrada

logo-red-small

Otvoren poziv 2024

Fondacija Ilija & Mangelos iz Novog Sada i Remont – nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda raspisuju konkurs za Nagradu Dimitrije Bašičević Mangelos za 2024. godinu.

Konkurs je otvoren od 23. februara do 23. marta (17:00)

Fondacija Ilija & Mangelos iz Novog Sada i Remont – nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda raspisuju konkurs za Nagradu Dimitrije Bašičević Mangelos za 2024. godinu.

Konkurs je otvoren od 23. februara do 23. marta (17h)

O NAGRADI

Mangelos nagrada koja nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije – Dimitrija Bašičevića Mangelosa, jedinstven je podsticaj za mlade umetnike u domenu savremenog vizuelnog stvaralaštva.

Nagrada se dodeljuje umetnicima mlađim od 35 godina za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad na umetničkoj sceni u Srbiji, a koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i delovanje. 

Međunarodni žiri od pristiglih prijava u prvom krugu bira tri do pet finalista/finalistkinja. Sam izbor među finaliste nagrade je svojevrsno priznanje i prilika za razvoj i artikulaciju umetničke prakse kao i povezivanje sa umetničkom zajednicom.

Ove godine se po prvi put uvode novine u procesu rada i označavanju nagrade. Umetnicima i umetnicama odabranim u prvom krugu žiriranja biće dodeljena mentorska podrška od strane profesionalaca iz oblasti savremene vizuelne umetnosti (umetnici, istoričari umetnosti, teoretičari…), koji će im u vidu savetovanja i razgovora pomoći da razviju svoje radove i prezentacije u cilju što kvalitetnijeg predstavljanja žiriju i publici. Takođe, dobitniku ili dobitnici nagrade će biti uručena i statueta, nastala po uzoru na seriju Mangelosovih čuvenih radova sa motivom globusa. 

Dobitnici ili dobitniku obezbeđen je studijski rezidencijalni dvomesečni boravak u Residency Unlimited u Njujorku u periodu jun-jul 2025. godine, kao i produkcija samostalne izložbe ili rada po povratku u Srbiju (jesen 2025. godine).

Rezidencijalni program u Njujorku usmeren je na susretanja i povezivanje sa različitim akterima njujorške i internacionalne umetničke scene, te je prilika za internacionalni razvoj karijere. Za boravak u Njujorku obezbeđeni su: troškovi vize, puta, smeštaja i dnevnice, kao i mogućnost da se po sopstvenim predlozima, u dogovoru sa organizatorima iz SAD-a, sretne sa galeristima, kustosima i drugim profesionalcima iz oblasti savremene vizuelne umetnosti. Nagrada D.B. Mangelos deo je internacionalne mreže Young Visual Artists Awards (YVAA). 

ŽIRI

Žiri za 2024. godinu radi u sastavu: Vladimir Bjeličić (kustos Kulturnog centra Beograda, Beograd), Simona Ognjanović (kustoskinja Muzeja Jugoslavije, Beograd), Jovana Trifuljesko (kustoskinja Muzeja Savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad/Beograd), Marija Vasileva (kustoskinja, Sofija, Bugarska) i Elena Čemerska dobitnica DENES nagrade (YVAA mreža) iz Severne Makedonije.

Žiri će do početka aprila izabrati tri do pet finalista/finalistkinja, koji će se u okviru zajedničke izložbe predstaviti pojedinačnim radovima. Na dan otvaranja izložbe žiri će sa finalistima obaviti intervjue, nakon čega sledi finalni krug žiriranja. Odlučivanje se vrši na osnovu kvaliteta prijava, dosadašnjeg stvaralaštva, intervjua i radova predstavljenih na izložbi finalista. 

U razgovoru sa finalistima, članovima žirija će se pridružiti i Natali Angle, direktorka Residency Unlimited. 

Vremenski okvir

Otvoren poziv od 23. februara do 23. marta u 17 časova.

Prvi krug žiriranja (izbor do pet finalista /finalistkinja) obaviće se do početka aprila. 

Početkom aprila izabrani finalistii finalistkinje započinju rad sa mentorima i na produkciji rada za izložbu.

U prvoj polovini juna je postavka izložbe finalista/finalistkinja u Remont galeriji.

Na otvaranju izložbe finalista biće zvanično proglašenje dobitnika/dobitnice .

Rezidencijalni boravak na Residency Unlimited (NYC): jun – jul 2025.

Samostalna izložba u Beogradu ili produkcija novog rada: jesen 2025.

Uslovi učešća na konkursu

 • Na konkurs se mogu prijaviti umetnici i umetnice rođeni/e posle 31. decembra 1988. godine
 • Na konkurs se mogu prijaviti državljani/ke Republike Srbije, kao i umetnici/ce koji/e nisu državljani/ke Republike Srbije, ali čiji su umetnički razvoj/profesionalni angažman vezani za umetničku scenu u Srbiji
 • Kandidati i kandidatkinje treba da imaju najmanje tri godine profesionalnog/izlagačkog iskustva, a poželjno je da imaju završene najmanje osnovne studije
 • Umetnik/ca mora imati najmanje jedan umetnički rad realizovan tokom prethodne dve godine
 • Poznavanje engleskog jezika

Prijava

Konkursni materijali podnose se putem Google formulara u 4 koraka. Ukratko, za prijavu je potrebno:

 • Osnovni podaci (ime, prezime, kontakt, godina rođenja, obrazovanje državljanstvo)
 • Kratka biografija na srpskom i engleskom jeziku (do 1500 karaktera)
 • Fotografija umetnice/ka (max. 300 dpi, 10 MB)
 • Motivaciono pismo (max 1 stranica A4, PDF, 1 MB) 
 • Portfolio (max. 30 stranica, PDF, 15 MB)
 • Izbor tri rada za online prezentaciju (opis na srpskom i engleskom jeziku do 2000 karaktera), foto-dokumentacija (po radu max. 3 fotografije, 300 dpi, 10 MB), video link)

Young Visual Artist Award

Wendy W. Luers, osnivačica i direktorka Fondacije za civilno društvo (Foundation for a Civil Society) je 1990. godine, zajedno sa predsednikom Vaclavom Havelom i grupom umetnika disidenata u Čehoslovačkoj, osnovala Nagradu Jindrich Chalupecky, sa idejom da se umetnicima/cama mlađim od 35 godina prizna umetnička izuzetnost i da im se omogući iskustvo boravka u SAD. Uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, Young Visual Artists Awards program razvijan je tokom godina kao međunarodna mreža sličnih nagrada, u koju su uključene: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija, Slovačka i Srbija. Residency Unlimited (RU) je organizator programa YVAA i domaćin rezidencijalnih boravaka u Njujorku od 2015. godine.

https://www.yvaawards.org/  

Residency Unlimited

Residency Unlimited (RU) je posvećen prezentaciji, produkciji i promociji savremene umetnosti kroz brojne aktivnosti u okviru rezidencijalnih i javnih programa. Lociran u Bruklinu, RU funkcioniše kao svojevrsni hub, dinamičan prostor u kome se organizuju susreti umetnika/ca, kustosa/kinja, art profesionalaca, izložbe, projekcije i diskurzivni programi. U saradnji sa institucijama, organizacijama i pojedincima/kama iz Njujorka, SAD i internacionalno, RU poslednjih nekoliko godina inicira i razvija različite vidove profesionalne podrške korisnicima/ama rezidencijalnog programa.

https://residencyunlimited.org